Bezoek Hurkers 17-9-2013

De sociëteit van oud-ondernemers van het bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven bestaat al 24 jaar.
Jaarlijks organiseren Wiro Nillesen en Fred Creemers als oudste leden diverse activiteiten voor deze groep. Een vast punt op hun agenda is meestal in de maand september het Koningschieten op de schutsboom van het Sint Jorisgilde Gestel en Blaarthem.

Deken-schrijver John van der Kruijssen klimt in de schutsboom om met de hulp van gildebroeders Frank Davits en Gerard Teunissen de koningsvogel te plaatsen. Regerend deken Frans Verhoeven houdt demonstratief de handen in de zakken.

Dit jaar verzamelden zich vanaf 16.30 uur een 20-tal Oud-Hurkers in ons schutterslokaal, waar natuurlijk eerst uitgebreid moest worden bij gebuurt. Intussen hadden John van der Kruijssen, Frank Davits en Gerard Teunissen de gipsen vogel op de 12 meter hoge schutsboom geplaatst, het schietterrein afgebakend en wat stoelen voor de schutters op het grasveld geplaatst.

Een groot gedeelte van het gezelschap op het schietterrein.

Schietmeester Frank Davits nodigde de deelnemers met dwingende stem naar buiten, want als een echte natuurmens voorzag hij de naderende regenbuien.
In totaal 17 leden van het gezelschap waagden zich aan het schieten met de kruisboog, maar ondanks de vakkundige aanwijzingen van de gildebroeder was het niet meteen voor iedereen duidelijk hoe er door het vizier moest worden gekeken. Heel veel pijlen gingen te recht omhoog en sommige deelnemers slaagden er zelfs in om achteruit te schieten.

Schietinstructeur Frank Davits geeft aanwijzingen en corrigeert de houding.

Een andere kruisboog met een ander vizier en een andere instructeur in de persoon van John van der Kruijssen zorgden voor een algehele ommekeer.
In tegenstelling tot enkele jaren eerder slaagden de sportieve ondernemers er deze keer wel in om de vogel klein te krijgen. Na 55 schoten, waarvan 9 raak, liet Bert van Gijzel met een geweldige voltreffer het grote restant van de vogel naar beneden tuimelen.
Juist op tijd, want het was zo langzamerhand opgehouden met zachtjes regenen. Vandaar dat de nieuwe Koning met bijzonder veel enthousiasme om de hals werd gevallen. Na de nodige felicitaties werd Bert van Gijzel, jawel hij is een broer van onze burgemeester, in het schutterslokaal gekroond met een fantasierijk hoofddeksel.

Wiro Nillesen heeft de nieuwe koning Bert van Gijzel gehuldigd en gekroond.

Ook mocht hij de bokaal in ontvangst nemen waarop met gegraveerde plaatjes een 15-tal van zijn illustere voorgangers staan vermeld.
Al lezende kwamen we tot de ontdekking dat in die galerij van Koningschutters ook de naam voorkwam van Jan Louwers. Hij was de bekende voetballer van E.V.V. Eindhoven, die ooit als ondernemer is gestart in Gestel en zijn Horeca-groothandel is begonnen in het huidige Milieu Educatie Centrum, waar tegenwoordig ons schutterslokaal is gevestigd.
Na de huldiging van de nieuwe koning volgde er een overheerlijk Koningsmaal vergezeld van enkele even goed smakende drankjes.
Het was weer een fijne happening, ook al worden we er allemaal elk jaar wat ouder op.

De Cor Frencken-bokaal

De foto’s zijn gemaakt door Anja Verhoeven-Janssen.

Schietlijst, opgemaakt door gildebroeder Gerard Teunissen:

DEELNEMERS Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4
1 Cas de Haan + +
2 Harrie Geeven
3 Mart Bakermans
4 Bert van Gijzel + +   Koning
5 Jos Reijers
6 Wiro Nillesen
7 Henk Camp
8 Jan van Gennip
9 Jan Paulussen +
10 Fred Creemers
11 Willem Bosman +
12 Henk van de Vorm
13 Louis Brans
14 Paul Timmermans
15 Polle Martin +
16 Han van Erp + +
17 Charles Sol