Carnavalsviering 2013


Aan de bar met v.l.n.r.: Harrie van Gennip, Albert Habraken, Ketelaars en Wil van den Broek.

Het is al weer enkele jaren geleden dat er met carnaval zoveel mensen in het schutterslokaal van ons gilde waren.  Het had gesneeuwd, het was koud en het aanvangstijdstip van 10.30 uur was best vroeg, maar de bezoekers bleven op zondag 10 februari binnenkomen.  De guld was met een 20-tal gildebroeders en gildezusters  goed vertegenwoordigd. Daar kwam nog een ongeveer even grote groep van  professionele carnavalsvierders bij. De Kletsmeiers, die tegenwoordig hun residentie in ’t Slot op het Kastelenplein hebben, waren met hun prins Picaporte en zijn gevolg naar de Genneper Parken gekomen evenals De Deurzetters, die werden aangevoerd door prins Baco en zijn adjudant Kleintje Pils. Natuurlijk werden  beide prinsen ook vergezeld van in prachtige kledij gestoken, knappe hofdames. Het oog wil immers ook wat.

De Hofdames

Zo vroeg op de morgen bleek aanvankelijk koffie de favoriete drank van het gecombineerde gezelschap, maar al snel kon gastheer John het schuim op de eerste glaasjes bier tappen. Eenmaal in de juiste stemming trok het hele gezelschap naar buiten het besneeuwde schietterrein op. Het is immers traditie, dat vertegenwoordigers van beide carnavalsverenigingen in een soort wedstrijdje met de kruisboog op de wip schieten. Dat valt nog niet zo mee en vaandrig Jo van de Vorst had al zijn expertise nodig om de pijlen in de juiste baan te krijgen.  Of zouden de schutters na een lange Eindhovense optocht nog last hebben gehad van een wazige blik? De eerste pijlen raakten weliswaar de spil, maar de wip bleef liggen. Toen de nevel wat was opgetrokken en het zicht scherper werd, kwamen ook de voltreffers.  Enkele keren achter elkaar moest het plaatje worden opgetrokken, maar het was voor de toeschouwers niet uit te maken of er ook een winnaar was.  ‘As ge mer leut het’. Het was in ieder geval een kleurrijk tafereel.

Vaandrig Jo van de Vorst spant de kruisboog voor de adjudant van De Kletsmeiers.

Vrij onverwacht zocht het hele gezelschap de warmte van het schutterslokaal weer op om zich voor te bereiden op  het vervolg van het programma op deze zondag.  Het was nog een uurtje lekker druk in ons gildelokaal. De veren van de carnavalssteken kriebelden zo links en rechts in de gezichten  zonder dat daardoor de gesprekken stil vielen. Dat gebeurde wel toen er plotseling een grote schaal nieuwe haringen rond ging. Geroutineerd werd de lekkernij aan de staart omhoog geheven om  met een soepele beweging naar binnen te glijden. De zoute haring prikkelde de zintuigen en wekte dorst op, die weer gelest moest worden. En zo raak je in een vicieuze cirkel.  Hoe dan ook, het hoort wel bij carnaval, die haring.

Frank Davits zet een hap in de zoute haring. Jong geleerd, oud gedaan.

Toen de carnavalsverenigingen waren vertrokken en de gildebroeders al weer zaten te katten, hoorde ik enkele gildezusters zeggen, dat ze het best gezellig hadden gevonden en dat het jammer was dat er voor hen al weer een einde aan het carnaval was gekomen.

Gildezusters Anja Verhoeven, Nel van de Nieuwenhof, Annemarie van de Vorst en Rikie van den Broek beramen plannen voor carnavalszondag 2014.

‘Eigenlijk zouden we nu met een groepke nog wat meer carnaval moeten gaan vieren!’

Dat doen jullie het volgend jaar maar. Misschien dat er dan op deze site een heel ander verhaal komt te staan. Alaaf, alaaf!!!

Statiefoto van het vorstelijk bezoek.