DODENHERDENKING WAALRE OP 4-5-2013

Op zaterdag 4 mei 2013 was wederom een deputatie van het Sint-Jorisgilde Gestel en Blaarthem aanwezig in Waalre om de Dodenherdenking in de Grote kerk en het Oude kerkje bij te wonen en op te luisteren.
Om 19.00 uur namen de gildebroeders van meerdere gilden uit diverse gemeenten hun plaatsen in op de stoelen en in de banken van de rechter zijbeuk. Daar heb je weliswaar een mooi zicht op het hele gebeuren, maar het gesproken woord is er jammer genoeg slecht te verstaan.

V.l.n.r.: Frans Verhoeven, Jacques van den Munckhof (St. Catharinagilde tot Blortem en Gestel), Frank Davits en Gerard Teunissen.

Het programma was dit jaar wat minder boeiend, maar nog altijd indrukwekkend.
De slagwerkgroep van drumband Juliana gaf met een oorverdovend geluid een impressie van kanonschoten en inslaande bommen. Althans zo kwam dat bij mij over. Zo riep een schril fluitsignaal bij het tweede optreden bij mij het beeld op van een vertrekkende trein met Joodse gedeporteerden.
Rond half acht trokken de vaandrigs van de gilden, waaronder Jo van de Vorst van ons gilde, met hun vaandels de kerk binnen om hun plaatsen in te nemen op het priesterkoor.

Vaandrig Jo van de Vorst.

Schrijver Paul Spapens uit Hilvarenbeek gaf in zijn verhaal de invloed van de oorlog weer op het leven van zijn vader.
Tijdens de monoloog van Dorothy Blokland over de onbekende soldaat was het muisstil in de volle kerk.
Verder waren er nog voordrachten van de leerlingen van basisschool Ekenrooi en optredens van het Willibrorduskoor.
De rondgang over de Markt was zoals altijd zeer stijlvol en bracht een eerbetoon aan hen die sneuvelden om ons de vrijheid te schenken.
In het klooster werden onder het genot van koffie en andere drankjes de vriendschapsbanden met oude en nieuwe kennissen aangehaald.

Gezellige bijeenkomst in het Klooster.

Het volgend jaar zal ons gilde er weer bij zijn! Met dank aan Ad Engels voor de mooie foto’s.