Bevrijdingsherdenking 2013

Voor de 69ste keer werd in Eindhoven de bevrijding gevierd.  De kop van het Bevrijdingsdefilé werd gevormd door de 10 Eindhovense gilden. Ons gilde werd vertegenwoordigd door regerend deken, vaandrig, tamboer,  vendelier en gildebroeders.

Vanaf het 18 Septemberplein ging de stoet via Demer, Rechtestraat,  Kerkstraat en Wal naar het Stadhuisplein, waar van 19.50 tot 20.05 uur een gildemanifestatie werd gegeven.

Drie van onze gildebroeders in de achterhoede van de stoet. Helemaal links Jan Schrurs, de oud-voorzitter van Kring Kempenland en voor hem in rode jas Carla van Heertum van het Sint Catharinagilde tot Blortem en Gestel.

Via de geluidsinstallatie werd het publiek van informatie voorzien door Sophia Beer van Studio040, de Eindhovense radio- en televisiezender.  Met duidelijke en aangename stem gaf zij een perfecte toelichting op het gildegebeuren.Daarna trok er een lange stoet van allerlei gerenoveerde oude legervoertuigen over het plein, gevolgd door een nog langere stoet van scoutinggroepen.  Allemaal heel mooi om te zien.

Sfeervolle foto van het Stadhuisplein met gildebroeders van het Sint Jorisgilde Gestel en Blaarthem, die na hun optreden naar het vervolg van het defilé kijken.

Burgemeester Rob van Gijzel had weer een indrukwekkende toespraak, waarin hij op pakkende wijze de levensverhalen vertelde van oorlogsveteranen en Eindhovense oorlogsslachtoffers.

Eenmaal thuis heb ik op de tv niet gekeken naar de tweede helft van Barcelona-Ajax,  maar zapte ik naar Studio040 voor de herhaling van hun life-uitzending op het Stadhuisplein.
Onze tamboer Marcel van den Broek en onze vendelier Hans van den Broek kwamen langdurig vol in beeld en iedereen die heeft gekeken, kon zien dat zij met overgave stonden te trommen en te vendelen.

Ook onze vaandrig Jo van de Vorst, regerend deken Frans Verhoeven en onze gildebroeders Piet van Loon en Jo Beelen kwamen duidelijk in beeld. Andere gildebroeders van het Sint-Jorisgilde Gestel en Blaarthem  bleven deze keer buiten het oog van de camera’s, maar misschien hebben zij het volgend jaar bij de 70ste Bevrijdingsherdenking meer geluk.